Merab Mamardashvili, op weg naar een persoon

Pas nu werd duidelijk dat hij onlangs door de straten van Moskou en Tbilisi had gelopen, met collega’s sprak, lezingen gaf en buiten het dagelijkse leven leefde door een briljante filosoof – Marab Mamardashvili.

Zoals u weet, als het talent het doel beïnvloedt dat anderen niet vallen, dan is het genie een doel dat anderen niet zien. Voor Mamardashvili was filosofie geen reflectie op de meest voorkomende en abstracte dingen, zoals voor de meeste van zijn collega’s, maar door te denken aan een speciaal soort dingen vaak, schijnbaar specifiek en gewoon. De meeste van zijn weinige levenslange publicaties waren zeer ingewikkeld geschreven, zelfs voor professionals in de taal. Maar onzichtbaar voor andere doelen en een kijk op bewustzijn die de wereld overweldigde, vond het leven in zijn legendarische lezingen, die hij gaf in een breed scala aan publiek – filosofen, psychologen, filmmakers. Nu worden de transcripties van zijn lezingencursussen vrijgegeven door afzonderlijke boeken (er zijn er ongeveer tien)-ze onthulden de ware schaal van deze denker.

Hij stierf aan een hartaanval op het vliegveld, wachtend op een vlucht van Moskou naar Tbilisi, van het ene huis naar het andere. Hij hield echter van te zeggen dat een filosoof een burger is van een onbekend land en overal een spion, omdat hij alles in twijfel trok dat voor de hand liggend en onveranderlijk lijkt voor de dragers van deze cultuur. Critisch verwijzend naar mensen en volkeren, onthulde hij het pad van een persoon die een kans heeft om te gaan, als je het bewustzijn behoudt, moeite kan doen, niet de tijd missen en doen wat geen reden heeft, maar wetten heeft.

Zijn dates

  • 15 september 1930: Geboren in de stad Gori (Georgia) in een militair gezin.
  • 1954: Afgestudeerd aan de Faculteit der Filosofie van Moskou State University.
  • 1961: verdedigde zijn scriptie.
  • 1968: Het boek “Forms and Content of Thinking” is gepubliceerd.
  • 1970: verdedigde zijn proefschrift.
  • 1968-1974: Hij werkt als plaatsvervangend hoofdredacteur van het tijdschrift “Vragen over filosofie”.
  • 1980-1990: Onderzoeker bij het Institute of Philosophy of the Academy of Sciences of Georgia (Tbilisi).
  • 25 november 1990: ik stierf in Moskou.

5 sleutels tot begrip

Twee levenslagen

Samen met een dagelijks, bekend, routinematig leven is er een “ander”, echt leven. Het opent ons in afzonderlijke korte momenten in de vorm van een glimp van iets belangrijks en het heden, en deze momenten zijn belangrijk om niet te missen en het werk te doen van het extraheren van de betekenis zonder uit te stellen voor later. Dit moeilijke mentale werk geeft de kans om inzicht te krijgen in de echte structuur van het leven, zijn wetten en gebeurtenissen, die het oppervlakkige (zichtbare) niveau van ons sluit.

Begrip als een setting van bewustzijn

Inzicht heeft niets te maken met de accumulatie van kennis en ervaring. Bovendien kan begrip niet worden overgebracht – er is altijd een ontketenbare kloof tussen wat er wordt gezegd of geschreven, en wat is gehoord of gelezen. Inzicht is altijd inzicht, inzicht;We zien plotseling de waarheid die in de buurt was, en we konden het lange tijd zien, maar om de een of andere reden hebben we het niet gezien. Om het te zien, moet ons bewustzijn op een bepaalde locatie, houding komen, een structuur vinden. Dit wordt vergemakkelijkt door theater en poëzie, kunstwerken en andere teksten, soms zelfs adverteren – ze dragen een structuur of vorm die ons bewustzijn bepaalt en je in staat stelt te zien wat we nog niet eerder hebben opgemerkt.

Lullabies voor zichzelf

Bewustzijn is inert, eigenlijk is het gevuld met verspilling van ons leven: cliché, stereotypen, gewoonten. We proberen alles wat onbegrijpelijk is voor het gebruikelijke te verminderen en, in plaats van Libido Verhogen te stoppen en na te denken, verwijderen we meestal de voltooide uitleg. “Onderwerp” – So noemt hem mamardashvili op analogie met de woorden “aanvullen”, “excuus”. Onder de psychologische mechanismen die onze penetratie diep in het ware leven belemmeren, neemt luiheid een speciale plaats in en. hoop. Ze houden ons van actie, inclusief mentaal werk, van de noodzakelijke interne veranderingen. We hopen dat de problemen zichzelf op de een of andere manier zullen oplossen.

Oorzaken en inspanningen

In de dagelijkse psychologie regeren de redenen redenen. Al onze mentale toestanden, gevoelens, mentale bewegingen, acties worden gegenereerd door het aantal gebeurtenissen die kunnen worden getraceerd en geanalyseerd. Maar er zijn fenomenen, van welke reden dan ook niet ingetrokken. Het is bijvoorbeeld onmogelijk om het goede uit te leggen dat we begaan: het wordt niet alleen gegenereerd door intentie, dit vereist speciale “morele spieren”. Er is geen reden voor gedachte, vrijheid. Mamardashvili vertelt over de inspanningen die nodig is om te bewaren om echt menselijke gebeurtenissen te nemen – om te behouden omdat er geen mechanismen zijn die kunnen worden gelanceerd, zodat dit proces zelf ging.

De heldendom van de klassieke ziel

Het openen van fragmenten van het echte leven en zijn wetten, een persoon gaat door het pad om zichzelf te verzamelen. Het is niet vooraf bepaald, maar mogelijk op basis van bewustzijn en moeite. Daarom is een persoon in de eerste plaats een mogelijk persoon. Mamardashvili noemt zo’n persoon ‘klassieke ziel’ of ‘held’ in antieke zin – dit is iemand die geen voorwaarden of instructies nodig heeft, die weet wat hij moet doen, zich tot zichzelf wenden, en klaar is om deze ‘arbeidlast te dragen en vrijheid ”in eenling. “We zijn nooit abstracte mensen, maar we zijn mensen omdat we mensen kunnen zijn”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *